Natuur in Halen

Milieuadviesraad
De milieuadviesraad blijft het centrale adviesorgaan voor alles wat te maken heeft met het leefmilieu in Halen. Deze raad werkt nauw samen met onze milieudienst.

Milieuverenigingen
De ondersteuning van natuur- en milieuverenigingen is gehandhaafd, inclusief subsidies voor biodiversiteitsprojecten.

Wegbermbeheerplan
Een nieuw wegbermbeheerplan is opgesteld om zowel veiligheidsnormen als ecologische doelstellingen te behalen, met de focus op het beschermen van zeldzame plant- en diersoorten.

Sneeuwruimplan
Ons sneeuwruimplan bleek effectief tijdens de hevige sneeuwval afgelopen winter. Hoewel niet elke straat kan worden vrijgemaakt, zorgden onze diensten ervoor dat de belangrijkste wegen en fietspaden snel begaanbaar waren. Buurgemeenten hebben zelfs interesse getoond in onze aanpak.

Beheersovereenkomst Bossen van Hees
Een mondelinge overeenkomst is bereikt met het Agentschap Natuur en Bos om de bossen van Hees gezamenlijk te beheren. Deze samenwerking zal zorgen voor optimaal beheer met de benodigde expertise en financiële middelen.

Beheerplan Holle Wegen
Het beheerplan voor de holle wegen wordt stelselmatig uitgevoerd.

Intern Afvalbeheersplan
Onze interne diensten zijn verplicht milieubewust om te gaan met materiaal en afval te scheiden. Een intern afvalbeheersplan is opgesteld en goedgekeurd. Ook scholen doen actief mee en fungeren als goede voorbeelden.

Laadpalenplan
Samen met Fluvius bouwen we stelselmatig het aantal elektrische laadpalen uit om onze inwoners voldoende oplaadmogelijkheden te bieden.

Onkruidbestrijdingsplan
Chemische onkruidbestrijding is verboden, wat extra werk oplevert voor ons personeel. We blijven zoeken naar effectieve alternatieven en kiezen er bewust voor om de natuur op sommige plaatsen zijn gang te laten gaan.

Klimaatbomen
We hebben ons geëngageerd om jaarlijks minstens 25 inheemse ‘klimaatbomen’ te planten, een doel dat we gemakkelijk hebben bereikt.

Bomencharter
In het kader van het bomencharter hebben we 26.252 bomen geplant, waarmee we ruim voldoen aan de gestelde eisen.

Verledding-plan
Stelselmatig vervangen we straatverlichting door energiezuinige LED-lampen. Dit vermindert het energieverbruik aanzienlijk en maakt het mogelijk om verlichting per lamp aan te sturen en te dimmen.

Energiescans Tegen Energiearmoede
We stimuleren inwoners om gratis energiescans te laten uitvoeren in samenwerking met DuBoLimburg, om zo energiearmoede tegen te gaan.

Biodiversiteit
We blijven biodiversiteit promoten door duurzame initiatieven van particulieren, verenigingen, of scholen te ondersteunen met subsidies.

Onderhoudsvriendelijke Groenaanleg
In nieuwe projecten kiezen we voor onderhoudsvriendelijke en doordachte groenaanleg om toekomstige onderhoudskosten te beperken (Raubrandplein, Rietbron, Ruiterstandbeeld).

Lokaal Energie- en Klimaatpact
We hebben ons ingeschreven voor het behalen van de doelstellingen vastgelegd in het LEKP 2.0 (Lokaal Energie en Klimaat Pact).

Maai Mei Niet
Onze stad bestaat uit meer dan 81% groen. We nemen deel aan de ‘Maai Mei Niet’ actie, waarbij specifieke gebieden gemarkeerd zijn voor deelname.

Subsidiereglementen
Er is een subsidiereglement opgesteld voor groene gevels en voor de terugbetaling van kosten voor het verwijderen van de Aziatische hoornaar, ter bescherming van de bijenpopulatie.

Ontharding
We hebben verschillende gebieden onthard en vergroend, met bijzondere aandacht voor de Markt en de Dorpsstraat.

Zwerfvuil en Sluikstorten
Zwerfvuil blijft een probleem. Jaarlijks organiseren we zwerfvuilacties met veel vrijwilligers. Camera’s hebben een duidelijk effect op probleemlocaties, en we onderzoeken verder de inzet van mobiele camera’s. CD&Vplus mandatarissen doen al jarenlang mee met deze acties.

Erosiebestrijding
In heuvelachtige delen van onze gemeente hebben we te maken met erosieproblemen bij hevige regenval. In samenwerking met landbouwers en een erosiecoördinator zijn plannen opgesteld om regenwater ter plaatse te houden in hoger gelegen gebieden.

Organisatie Klimaattafels
Onze doelstelling om klimaattafels te organiseren is behaald.

Life DELTA-project
Samen met Lummen, Herk-de-Stad, Natuurpunt en de VMM is het Life DELTA-project uitgevoerd met meer dan 6 miljoen euro aan financiële middelen. Hierbij zijn ecologische waarden hersteld die verloren gingen bij de aanleg van het Schulensmeer in de jaren 70. Een belangrijke ontwikkeling voor Halen was de aanleg van een brugje over het Zwart Water, wat zorgde voor een verbinding tussen het Rotbroek en Webbekomsbroek.

Zorg voor Dieren
We hebben een gespecialiseerde dienst binnen onze politiezone voor dierenwelzijn, die snel kan optreden bij mishandeling of verwaarlozing. Onze overeenkomsten met het dierenasiel, natuurhulpcentrum en vogel- en zoogdierenopvangcentrum worden voortgezet. Samen met ANB blijven we zoeken naar een geschikte locatie voor een hondenlosloopweide. Dierenwelzijn is een volwaardige bevoegdheid binnen het schepencollege. Dankzij natuurherstel in Webbekomsbroek-Borchbemden en Rotbroek zijn ooievaars teruggekeerd naar het gebied.